Ахмед Доган написа предговор към книгата Чудесата на Родопите – 50

...
Ахмед Доган написа предговор към книгата Чудесата на Родопите – 50
Коментари Харесай

Доган написа в книга: Родопите са цивилизационна лаборатория

Ахмед Доган написа увод към книгата  " Чудесата на Родопите – 50 митове " на вестник " Стандарт ". 

В него той споделя:

" Родопите са цивилизационна лаборатория за търсене на нови форми на развиване на човечеството. Родопчаните имат световноисторическа задача да запазят културния код на изстраданата " заедност " и да го предадат на идващите генерации като нужен формат на битие на нашата цивилизация ". 

Книгата е част от поредицата " Легенди за Чудесата на България " на Националната акция за запазване на културно-историческото ни завещание, съобщи БНР.

" Заедността е идната стъпка на развиване на толерантността. Толерантността е етническa, религиозна и културна толерантност и търпимост в избрани граници (толеранс). Преминат ли се тези трудноопределими " граници от-до " на търпимостта и поносимостта, се получава " рецесия на толерантността ", на която бяхме очевидци във връзка със сирийските бежанци в Европа. Заедността допуска нужда от разликите и техния културен синтез. Заедността е належащо културно единение на многообразието на етнорелигиозните и културни действителности ", се показва в предговора към книгата.

Ахмед Доган написа още, че заедността е належащо културно единение на многообразието на етнорелигиозните и културни действителности.

" Различието " и " другостта " са належащо изискване за развиване на заедността като културна еднаквост, до момента в който при толерантността е гранична алтернатива на толерантност. Европейската културна еднаквост е геополитическа даденост, само че до каква степен тя е споена от заедността на няколко десетки национални идентичности всеки самичък може да реши съгласно своята познавателна опитност… Ключов задействащ механизъм на заедността в човешката общественост е появяването на сериозна заплаха за живота на всички… Тогава се сгушваме един в различен и търсим избавление в чудодейната човешка субстанция в лицето на заедността. Но сякаш това деяние не ни стига, и по тази причина се взираме в небето и чакаме благоволението на Всевишния… "

" Европейската културна еднаквост е геополитическа даденост, само че до каква степен тя е споена от " заедността " на няколко десетки национални идентичности всеки самичък може да реши съгласно своята познавателна умелост. В този смислов подтекст " заедността " е философската основа на нашата културна еднаквост ", се показва още в предговора с създател почетният ръководител на Движение за права и свободи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР